ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!! «Πράσινο φως» στα μεταλλαγμένα από την Ελληνική προεδρία!!!

Admin | Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014 | 4:44 μ.μ. | 0 σχόλια

Έπεσε στο προχθεσινό συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ένωσης το τείχος της απαγόρευσης των καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (φυτών) στις χώρες - μέλη της Ένωσης.

Ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια συζητήσεων και τέσσερα χρόνια παγώματος της σχετικής απόφασης, οι αρμόδιοι υπουργοί, υπό την προεδρία του Έλληνα ομολόγου τους
Γιάννη Μανιάτη, πήραν, με σχετική εισήγηση της νεοφιλελεύθερης Κομισιόν, την πολιτική απόφαση να επιτρέψουν σε όσες κοινοτικές χώρες το επιθυμούν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Όσες χώρες δεν θέλουν, έχουν τη δυνατότητα να επικαλεσθούν λόγους δημοσίας υγείας, δημόσιας τάξης, προστασίας του περιβάλλοντος, ακόμη και λόγους χωροταξίας, ώστε να απαγορευτούν οι καλλιέργειες αυτές.

Ο ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης προσπαθεί από προχθές να απαλύνει αυτή την απόφαση, που αναμένεται να υιοθετηθεί οριστικά γύρω στα τέλη τους έτους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι κάθε χώρα θα είναι πλέον ελεύθερη να αποφασίζει ποιοι Γ.Τ. Οργανισμοί θα επιτρέπει να καλλιεργούνται στο έδαφός της.

Αυτό που κρύβει επιμελώς ο Έλληνας ΥΠΕΚΑ, όμως, είναι πως, αν αρχίσουν τέτοιες καλλιέργειες σε κοινοτικές χώρες, θα είναι πρακτικά αδύνατον να εμποδιστεί η εισαγωγή μεταλλαγμένων φυτών και των προϊόντων τους στις άλλες κοινοτικές χώρες, που δεν επιθυμούν την κατανάλωση ΓΤΟ, είτε ως ζωοτροφές είτε ως τμήματα του περιεχομένου τροφίμων για τους ανθρώπους (αλεύρι, κονσέρβες, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα κ.λπ.).

Η κοινοτική συνθήκη επιβάλλει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών / προϊόντων σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινοτικές χώρες που δεν διαθέτουν κανένα μέσον άμυνας.

Απορρίφθηκε πρόταση - "φρένο" της Γαλλίας

Δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Γαλλία που έκανε λογική αντιπρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών ΠΕΚΑ, σύμφωνα με την θα έπρεπε να επιτραπεί η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων σε δύο επίπεδα, πράγμα που θα επέτρεπε τον καλύτερο έλεγχο αυτών των καλλιεργειών. Συγκεκριμένα ο Γάλλος υπουργός πρότεινε την επίσημη εγγραφή των αιτήσεων καλλιέργειας ΓΤΟ που έχουν προηγουμένως εγκριθεί κατ' αρχήν από την Ένωση, σε λίστα, και μόνο στη συνέχεια να έχουν το δικαίωμα τα κράτη - μέλη να αποφασίζουν σε ποιους ΓΤΟ από τη συγκεκριμένη λίστα επιθυμούν να επιτρέψουν την καλλιέργεια, καθώς και ποιους από αυτούς απορρίπτουν.

Οι εταίροι της Γαλλίας, όμως, απέρριψαν τη λογική πρότασή της με το επιχείρημα ότι το σύστημα που προτείνει θα μπέρδευε ακόμη περισσότερο την κατάσταση και η επανεθνικοποίηση των σχετικών αποφάσεων καλλιέργειας θα μας έφερνε στην αρχή της διαπραγμάτευσης πολλά χρόνια πίσω.

Μόνο το Βέλγιο είπε "όχι"

Για να γνωρίζουν επιτέλους με ακρίβεια, τουλάχιστον οι αναγνώστες της "Αυγής", η Ελλάδα δεν εμφανίζεται μεταξύ των χωρών που δεν επιθυμούν την καλλιέργεια των Γ.Τ. Οργανισμών, αφού μόλις τέσσερις χώρες - μέλη ήταν μέχρι χθες αντίθετες σ' ένα καθεστώς εξαιρέσεων - απαλλαγών της υποχρέωσης για την καλλιέργειά τους στο έδαφός τους. Επρόκειτο για τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Αυτή η αναστέλλουσα μειοψηφία που, με το βέτο της, είχε μπλοκάρει στο παρελθόν τη λήψη κάθε απόφασης τινάχτηκε χθες στο αέρα.

Η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησε με τη συμβιβαστική λύση, την οποία δεν πρόβαλε, όπως κακώς διαδίδεται, η ελληνική προεδρία, αλλά η Κομισιόν, διότι, κατ' αυτήν "δεν υπάρχουν, πλέον, σοβαροί λόγοι καθυστέρησής της στην πρόσβαση των ευρωπαϊκών αγορών στα γενετικά μεταλλαγμένα».

Η Γερμανία ανήγγειλε ότι εγκαταλείπει την απόλυτη απόρριψή της στην καλλιέργεια και εμπορία ΓΤΟ, αλλά θα επιδιώξει τώρα να διερευνήσει σε βάθος τι ακριβώς τη συμφέρει να κάνει σ' αυτή την περίπτωση. Έτσι η αλλαγή στάσης των Βρετανών και των Γερμανών ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τη χωρίς εμπόδια καλλιέργεια μεταλλαγμένων στους αγρούς των χωρών της Κοινότητας, απόφαση για την οποία είχαν δουλέψει πολύ οι ενδιαφερόμενες πολυεθνικές, που την περίμεναν υπομονετικά δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Μόνο το Βέλγιο αρνήθηκε κατηγορηματικά τη συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν, μέσω της ελληνικής προεδρίας, χωρίς όμως να αντιπροτείνει εναλλακτική στην πρόταση της Γαλλίας.

Έτσι, με τη συμβολή της Ελλάδας, στο πρόσωπο του αρμόδιου υπουργού της Γ. Μανιάτη, ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις μεταξύ του κάθε κράτους - μέλους με τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων φυτών ώστε να επιτραπεί η καλλιέργειά τους γενικώς ή σε συγκεκριμένα τμήματα της καλλιεργήσιμης επιφάνειάς τους.

Τα πρώτα μεταλλαγμένα

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις Γ.Τ. Οργανισμοί - φυτά έχουν λάβει την έγκριση καλλιέργειας τους στο ευρωπαϊκό έδαφος: το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της αμερικανικής πολυεθνικής Monsanto, δύο ακόμη καλαμπόκια, το ΒΤ176 και Τ25, καθώς και μία ποικιλία πατάτας, η Αμφλόρα. Άλλες μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές τροφίμων, όπως η Ντοπόν ντε Νεμούρ, έχουν υποβάλει αιτήσεις έγκρισης για καλλιέργεια επτά ακόμη μεταλλαγμένων φυτικών οργανισμών.
Το ευρωπαϊκό οχυρό έπεσε όταν για κακή του τύχη προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος ήταν ο συμπατριώτης μας Γ. Μανιάτης.
[ Σχόλιο psekasmata ]

Να συγχαρούμε κατ αρχήν τον υπουργό μας που "όρθωσε" το ανάστημα σαν πραγματικός Έλληνας απέναντι στις πολυεθνικές. Πραγματικά οι πρόγονοί μας θα νιώθουν ανατριχίλα! Στη συνέχεια να ευχηθούμε σε αυτόν και στο περιβάλλον του να "απολαύσουν" πρώτοι τα "οφέλη" απ' ότι ψήφισε!

Παρακάτω δείτε τι έδειξαν τα πειράματα για τα μεταλλαγμένα... 


Μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, κατά την οποία για πρώτη φορά πειραματόζωα (αρουραίοι) διατρέφονταν για πολύ καιρό με γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, έδειξε ότι τα ζώα ανέπτυξαν μεγάλους καρκινικούς όγκους, εμφάνισαν πολλαπλές βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματός τους και τελικά πέθαναν πρόωρα.

Η μελέτη αναμένεται να αναζωπυρώσει τις διαμαρτυρίες κατά των μεταλλαγμένων τροφίμων. Ήδη η γαλλική κυβέρνηση, με κοινή ανακοίνωση των τριών συναρμόδιων υπουργών Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Υγείας, έκανε γνωστό ότι ζήτησε από την αρμόδια ρυθμιστική γαλλική Αρχή (ANSES) για την ασφάλεια των τροφίμων να διεξάγει τη δική της μελέτη για την ασφάλεια των μεταλλαγμένων. Από την άλλη όμως, άλλοι επιστήμονες εκφράζουν διάφορες αμφιβολίες για την αξιοπιστία της γαλλικής έρευνας.

Οι γάλλοι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής βιολογίας Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί του πανεπιστημίου της Καέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό τοξικολογίας τροφίμων «Food and Chemical Toxicology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τις βρετανικές «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και «Τέλεγκραφ», τάισαν για όλη τους τη ζωή τα πειραματόζωα με το μεταλλαγμένο καλαμπόκι «Roundup Ready» της αμερικανικής Monsanto ή τους έδιναν νερό που περιείχε το ευρέως χρησιμοποιούμενο παρασιτοκτόνο Roundup της ίδιας εταιρίας βιοτεχνολογίας. 

Διαπιστώθηκε ότι τόσο το μεταλλαγμένο καλαμπόκι, όσο και το παρασιτοκτόνο (που γίνεται εύκολα ανεκτό από τα μεταλλαγμένα φυτά), οδήγησαν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, πιθανότατα λόγω πρόκλησης παρόμοιων ορμονικών διαταραχών. Τα ζώα εμφάνισαν μεγάλους όγκους στους μαστούς και σοβαρές βλάβες ιδίως στα νεφρά και στο ήπαρ. Το 50% έως 80% των θηλυκών ζώων είχαν αναπτύξει έως τρεις πολύ μεγάλους όγκους το καθένα μέχρι τον 24ο μήνα της ζωής τους, σε σημείο που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν ή να χωνέψουν. Όμως οι περισσότεροι όγκοι έγιναν ορατοί μετά τον 18ο μήνα. Το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών αρουραίων πέθαναν πρόωρα.

Ο Σεραλινί, γνωστός πολέμιος των μεταλλαγμένων, είχε γίνει γνωστός το 2009, όταν σε προηγούμενη επιστημονική μελέτη του είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γενετικά τροποποιημένες τροφές συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Τότε η Monsanto τον είχε κατηγορήσει για «ατεκμηρίωτα συμπεράσματα». Ο γάλλος επιστήμονας θεωρεί ότι η νέα και μεγαλύτερη έρευνά του δείχνει ακόμα πιο ρεαλιστικά -και ανησυχητικά- τους κινδύνους των μεταλλαγμένων.

Όπως είπε ο Σεραλινί, η νέα μελέτη εγείρει κρίσιμα ερωτηματικά για την ασφάλεια της ακολουθούμενης διαδικασίας έγκρισης των μεταλλαγμένων προϊόντων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές. Μεταξύ άλλων, όπως επεσήμανε, οι Αρχές κάνουν αξιολόγηση μιας μεταλλαγμένης καλλιέργειας για χρονική περίοδο μόνο τριών μηνών, ενώ η γαλλική έρευνα που διήρκεσε δύο περίπου χρόνια (όσο η ζωή των αρουραίων), έδειξε ότι οι καρκινικοί όγκοι αργούν να εμφανιστούν.

«Σοκαρισμένος από τις υπερβολικά αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία», δήλωσε και ο μοριακός βιολόγος Μάικλ Αντωνίου του Κολλεγίου King’s του Λονδίνου, ο οποίος ενεπλάκη στην έρευνα. Όμως άλλοι επιστήμονες επέκριναν την πολύπλοκη μεθοδολογία και τις μεθόδους στατιστικής ανάλυσης, της νέας γαλλικής έρευνας. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Ντέηβιντ Σπιγκελχάλτερ δήλωσε ότι η έρευνα «βρίσκεται πολύ κάτω από τις αναγκαίες προδιαγραφές που θα περίμενε κανείς από μια αξιόπιστη μελέτη», ενώ εξέφρασε την έκπληξή του που έγινε δεκτή για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.

Οι επικριτές επίσης θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκαν λίγα πειραματόζωα (200, από τα οποία μόνο 20 στην «ομάδα ελέγχου» που δεν τράφηκε με μεταλλαγμένα), ενώ επεσήμαναν ότι χρησιμοποιήθηκε ένα είδος αρουραίων που είναι γνωστό ότι είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση καρκίνου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Εύγε κύριε Μανιάτη... Άξιος ο μισθός σας!!!

Category: , ,

0 σχόλια

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, χλευαστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δεν θα δημοσιεύονται. Θα παρακαλούσαμε τα επίσης να γράφετε με μικρά ελληνικά και όχι greeklish.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...