Αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων: Ένα αποτελεσματικό όπλο κατά των ακτιβιστών.

Admin | Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 | 10:47 μ.μ. | 1 σχόλια



O Douglas MacArthur, ένας Αμερικάνος στρατηγός του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, την εποχή που ο άνθρωπος συνειδητοποιούσε για πρώτη ίσως φορά πόσο σημαντική είναι η προπαγάνδα για την έκβαση ενός πολέμου, είχε δηλώσει:
"Δεν μπορείς να ξεκινήσεις έναν πόλεμο χωρίς την στήριξη της κοινής γνώμης, η οποία και πλάθεται σε τεράστιο βαθμό από τον Τύπο και άλλες μορφές προπαγάνδας".
Σίγουρα δεν είναι ο μόνος που έχει
αναφερθεί στην δύναμη της προπαγάνδας, ούτε ήταν αναγκαίο να ονοματίσουμε τον συγκεκριμένο άνθρωπο για να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι γενικά αποδεκτό από το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κοινωνίας. Το κάνουμε απλά για να δώσουμε έμφαση σε κάτι που αρκετές φορές προσπερνάμε ως δεδομένο και άρα μικρής σημασίας: Το γεγονός δηλαδή ότι η προπαγάνδα είναι ένα όπλο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην σημερινή εποχή.
 Μπορεί στην Ελλάδα ακόμα να μην έχουν ηχήσει κανόνια και σειρήνες (πράγμα το οποίο απευχόμαστε φυσικά), η προπαγνάδα όμως ζει και βασιλεύει σε όλα τα επίπεδα. Ένα από τα πολλά (και γνωστά μέσες άκρες) επίπεδα είναι και αυτό των χημικών αεροψεκασμών. Εδώ διακρίνουμε δύο ειδών προπαγάνδας.

Η πρώτη είναι η γνωστή ομάδα Εθελοντών Καθησύχασης και Αποπροσανατολισμού της μάζας (για συντομία ΕΚΑ). Έχουμε ήδη αναφερθεί σε αυτούς και οπωσδήποτε τους αρμόζει ένα μεγάλο αφιέρωμα, αντάξιο της δυναμικής τους. Πρόκειται γι'αυτούς που σπεύδουν να καθησυχάσουν την μάζα, έτσι ώστε να παραμείνει αδρανής και ήμερη. "Μην ανησυχείτε, δεν τρέχει τίποτα! Γυρίστε πίσω στην καθημερινότητά σας και μην δίνετε σημασία σε κάποιους γραφικούς που δεν έχουν τι να κάνουν στην ζωή τους (όπως εσείς φυσικά). Αυτοί είναι οι ψεκασμένοι. Οι γραφικοί. Οι τελειωμένοι. Εσείς είστε οι σκεπτόμενοι, οι λογικοί. Αγνοήστε τους, γελάστε μαζί τους, πολεμήστε τους!".
Η δεύτερη ομάδα είναι η Ομάδα Παραπληροφόρησης η οποία δρα πίσω από τις γραμμές του εχθρού και διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Την σκόπιμη παραπληροφόρηση και την μη σκόπιμη ή αλλιώς λανθασμένη πληροφόρηση. Αυτή η ομάδα είναι υπεύθυνη για την δημιουργία εντυπώσεων, να βάζει ταμπέλες και να κάνει διασπορά ψευδών ειδήσεων με έναν ύπουλο τρόπο έτσι ώστε να μην φαίνεται ο πραγματικός της ρόλος. Για παράδειγμα, ένα blog που ασχολείται εκτός των άλλων και με το φαινόμενο των χημικών ρίψεων και υποτίθεται το γνωρίζει καλά, ή έστω το παρακολουθεί, έχει προφανώς και τους αντίστοιχους επισκέπτες. Ξέρει λοιπόν πως όποια είδηση και να δημοσιεύσει σχετική με το φαινόμενο αυτό, θα έχει άτομα τα οποία θα την αναπαράξουν είτε από το διαδίκτυο, είτε σε προσωπική επαφή με τρίτους. Και άρα θα αναπαράξουν μια ψευδή είδηση.
Το θέμα της προπαγάνδας είναι πολυ σοβαρό, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί σ'αυτό τον άνισο πόλεμο στον οποίον είμαστε αναγκασμένοι να συμμετέχουμε. Θα επανέλθουμε. Η αφορμή για να γράψουμε αυτό το άρθρο-εισαγωγή ήταν η έξαρση του φαινομένου της αναπαραγωγής της εικόνας - φωτομοντάζ όπου πιλότοι της Αμερικάνικης αεροπορίας διαμαρτύρονται κατά των χημικών αεροψεκασμών. Σίγουρα την έχουν δει πολλοί και δεν έχει νόημα να την ξαναπροβάλλουμε. Αντιθέτως, προβάλλουμε την πραγματική φωτογραφία, από την πραγματική διαδήλωση των πιλότων της αμερικάνικης αεροπορίας. 
Είναι λυπηρό κάθε τρεις και λίγο να βλέπουμε σε γνωστά και άγνωστα blogs επικεφαλίδες και διθυράμβους όπως: "Αυτή την είδηση δεν θα σας την δείξει κανείς", "Η Κίνα κατέρριψε αεροπλάνο που έκανε αεροψεκασμούς, εμείς πότε;", "Οι πιλότοι σπάνε την σιωπή τους" και άλλα παρόμοια ευτράπελα.Το φαινόμενο των χημικών αεροψεκασμών είναι αμφιλεγόμενο και αν εμείς οι ίδιοι δεν το αναδείξουμε με την δέουσα σοβαρότητα, ας μην περιμένουμε από τους εχθρούς μας να το κάνουν. Αυτοί διψούν για "αίμα". Και θα κάνουν τα πάντα για να μας χτυπήσουν και να μας ρίξουν στην αρένα του Κολοσσαίου. Απέναντι από έναν όχλο που χειραγωγείται και έχει ανάγκη από φθηνό θέαμα.
Μοντάζ



Πραγματική

















  Σχόλιο psekasmata  

Όπως θα έχετε διαπιστώσει οι παραπάνω ειδήσεις δεν έχουν αναπαραχθεί από το μπλογκ μας όπως και κάποιες άλλες αναρτήσεις που κάνουν το γύρο του διαδικτύου και φέρουν τον Σνόουντεν να έχει μιλήσει μιλήσει για τους αεροψεκασμούς. Προσπαθούμε να φιλτράρουμε οτιδήποτε αναπαράγεται στο διαδίκτυο και να σας μεταφέρουμε τα ορθά. Σκοπός μας δεν είναι τα κλικ ούτε τα έσοδα από τις διαφημίσεις (γι αυτό και δεν έχουμε άλλωστε) αλλά η ενημέρωσή σας σχετικά με το πολύ σοβαρό θέμα των αεροψεκασμών. 





Category:

1 σχόλιο:

  1. σε αυτην την χωρα εχουν μαζευτη τοσα διποδα ζωα,που στο τελος θα μας κωλλησουν και εμας μαλακοπιτουριαση.οντος σε καποια μπλογκς το διαβασα και εγω και πολλοι χαμενοι βριζαν και κοροιδευαν.αστους να ψηφιζουν σαμαροβενιζελοτσιπρες,ετσι γεννηθηκαν μαθημενοι.25/11/2013.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, χλευαστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δεν θα δημοσιεύονται. Θα παρακαλούσαμε τα επίσης να γράφετε με μικρά ελληνικά και όχι greeklish.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...