'Πράσινο φως' από την ΕΕ σε δύο ακόμα είδη γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού!

Admin | Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013 | 10:59 μ.μ. | 0 σχόλια

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εισαγωγή και κυκλοφορία στην αγορά δύο μειγμάτων γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού. Στους 51 ανέρχονται πλέον οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που επιτρέπονται στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Τετάρτη (06/11) το πράσινο φως για την εισαγωγή και την κυκλοφορία στην αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δύο μειγμάτων γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού που προορίζονται για ζωικές τροφές, ελλείψει μιας συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών για την απαγόρευσή τους.


Με την απόφαση αυτή επιτρέπεται η κυκλοφορία στην αγορά του SmartStax, ενός μείγματος γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού του ομίλου Monsanto, και του PowerCore Maze, ενός μείγματος πολλών γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιών που παράγονται από τους ομίλους Monsanto και Dow.

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την πώληση γύρης για μέλι, στην οποία μπορεί να εμπεριέχονται ίχνη καλαμποκιού MON810, το οποίο είναι προϊόν του ομίλου Monsanto και είναι επίσης το μόνο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι η καλλιέργεια του οποίου επιτρέπεται στην ΕΕ.

Με την απόφαση αυτή ανέρχονται σε 51 οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί των οποίων επιτρέπεται η εισαγωγή και η πώληση στην ΕΕ για την διατροφή. Ο όμιλος Monsanto έχει ζητήσει ακόμη την ανανέωση της άδειας καλλιέργειας του MON810, η οποία είχε χορηγηθεί για 10 χρόνια το 1998.

Η ΕΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει όσον αφορά το αίτημα αυτό και ελλείψει απόφασης, το γενετικά τροποποιημένο αυτό καλαμπόκι εξακολουθεί να καλλιεργείται στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ρουμανία, στην Τσεχική Δημοκρατία και στην Σλοβακία. Το 2008 είχαν υιοθετηθεί ρήτρες διασφάλισης βάσει των οποίων απαγορεύεται η καλλιέργειά του στην Γαλλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο.

Εμείς απλά να σας θυμίσουμε ότι οι έρευνες απέδειξαν την ανάπτυξη καρκίνου σε πειραματόζωα που τράφηκαν με μεταλλαγμένα.

Πιο συγκεκριμένα γαλλική έρευνα υποστηρίζει ότι πειραματόζωα (αρουραίοι) που τράφηκαν με μεταλλαγμένο καλαμπόκι της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Monsanto εμφάνισαν καρκινικούς όγκους και βλάβες στα νεφρά και το συκώτι


Αντίστοιχα συμπτώματα παρουσίασαν οι αρουραίοι που, στο πλαίσιο της γαλλικής έρευνας, ήπιαν νερό που περιείχε το παρασιτοκτόνο Roundup της ίδιας εταιρείας.
Μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης, που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καέν, η κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές για την υγεία και τη δημόσια ασφάλεια να αξιολογήσουν τα ευρήματα αλλά και να προωθήσουν τη μελέτη στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες χορήγησαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε μια ομάδα αρουραίων μεταλλαγμένο καλαμπόκι NK603, μια ποικιλία ανθεκτική στο παρασιτοκτόνο Roundup της Monsanto.
Παράλληλα χορήγησαν σε μια δεύτερη ομάδα αρουραίων νερό που περιείχε το παρασιτοκτόνο Roundup, σε ποσότητες που είναι επιτρεπτές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Gilles-Eric Seralini, και στις δυο περιπτώσεις τα πειραματόζωα εμφάνισαν μαστικούς όγκους και προβλήματα στο συκώτι και τα νεφρά, ενώ πέθαναν νωρίτερα από άλλους αρουραίους που ακολούθησαν κανονικό διατροφολόγιο.
Πιο συγκεκριμένα, το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών αρουραίων πέθανε πρόωρα.
Ειδικά τα θηλυκά, σε ηλικία δυο ετών είχαν αναπτύξει, σε ποσοστό από 50% ως 80%, ως και τρεις μεγάλους όγκους, που τα εμπόδιζαν ακόμα και να αναπνεύσουν.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Monsanto, Thomas Helscher, ανέφερε ότι η εταιρεία θα εξετάσει εξονυχιστικά την έρευνα,  τονίζοντας ωστόσο ότι άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ασφαλή. (καταλάβατε τώρα...)

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Food and Chemical Toxicology».

Άρα και τα άλλα ζωάκια που θα τρέφονται με τα μεταλλαγμένα καλαμπόκια, θα αναπτύξουν τους ίδιους όγκους ή αν δεν τους αναπτύξουν θα τα καταναλώσουμε εμείς... τα πιο έξυπνα ζωάκια!

Μετά αναρωτιέσαι γιατί θερίζει ο καρκίνος;;;;

Category: ,

0 σχόλια

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, χλευαστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δεν θα δημοσιεύονται. Θα παρακαλούσαμε τα επίσης να γράφετε με μικρά ελληνικά και όχι greeklish.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...