Κλιματική αλλαγή και γεωμηχανική - Ο πλανήτης Γη ως τελευταίο πολεμικό όπλο. [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι δικές μου απόψεις προέρχονται από συγκεκριμένο χρόνο και χώρο, δηλαδή την Ελλάδα, από το 2002 μέχρι σήμερα.
Απ’ό τι φαίνεται ήμουν ανάμεσα στους πρώτους στην Ελλάδα, με τον καθηγητή Νίκο Κατσαρό, αλλά ανεξάρτητα, που ξεκίνησαν καμπάνια για τους αεροψεκασμούς.
Τον Ιούλιο του 2003, στο νησί της Αίγινας πραγματοποιήσαμε την πρώτη, απ’όσο ξέρω, δημόσια συγκέντρωση που έθιξε το θέμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού μας, υπήρξε το πρώτο εκλεγμένο σώμα της Ευρώπης που επιχείρησε να...
καταφύγει σε νομικά μέτρα εναντίον τους.
![]() |
William Thomas |
![]() |
Ημέρα
Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, 8η Δεκεμβρίου 2007 |
Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι επείγον να δράσει, αφού η αερομεταφορές, σε αντίθεση με άλλα μέσα μεταφοράς, δεν φορολογούνται επί των καυσίμων, έτσι δεν υπάρχουν κίνητρα για μείωση των εκπομπών CO2.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον θέλει να δει τις αερομεταφορές να αναλάβουν το μερίδιό τους στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς, η Επιτροπή προτείνει να συμπεριληφθούν οι εκπομπές των αεροσκαφών στο σύστημα εμπορίας εκπομπών CO2. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πρωτοπορήσει έτσι στην επίτευξη των στόχων του πρωτοκόλλου του Κιότο.
«Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο πρέπει να συμπεριληφθούν οι εκπομπές των αερομεταφορών στο πολύ επιτυχημένο μας σύστημα εμπορίας εκπομπών.» (Σταύρος Δήμας)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί το σύστημα εμπορίας εκπομπών ως τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο για τον έλεγχο των εκπομπών από τις αερομεταφορές, λιγότερο ακριβό από ό,τι ένας φόρος επί των καυσίμων, για παράδειγμα. Το πρόγραμμα θα ωθήσει τον τομέα των αερομεταφορών σε ένα νέο τρόπο σκέψης που θα δίνει την ίδια προσοχή στις περιβαλλοντικές της επιδόσεις, με την οικονομική αποδοτικότητά της.
Η ένταξη του τομέα των αεροπορικών μεταφορών στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ευρώπης αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση τις εκπομπές CO2 από τα αεροσκάφη. Μέχρι το 2020 οι εξοικονομήσεις αυτές θα μπορούσε να είναι 180 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, διπλάσιο από το επίπεδο των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει η Αυστρία κάθε χρόνο. Με το μέτρο αυτό, η Ευρώπη κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την πρόληψη μιας παγκόσμιας κλιματικής καταστροφής.
Μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη στις 9-11 του 2001 τους δόθηκε η ευκαιρία να ελέγξουν αυτή τη θεωρία. Τα αεροσκάφη σε ολόκληρη την ΗΠΑ ήταν καρφωμένα στο έδαφος για τρεις ολόκληρες ημέρες, έτσι ώστε, για τρεις ημέρες, να μην δημιουργηθεί κανένα contrail. Μετά από την ανάλυση όλων των δεδομένων παρατηρήθηκε μια αύξηση της θερμοκρασίας. Μια πολύ μικρή αύξηση, αλλά μια αύξηση όπως και νάχει. Αυτό φανερώνει ότι τα contrails ψύχουν τον πλανήτη.
Η πρώτη ταινία λέει ότι οι εκπομπές των αεροσκαφών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η δεύτερη ταινία λέει ότι οι εκπομπές των αεροσκαφών δημιουργούν contrail cirrus, τα οποία νέφη αντανακλούν το φως του ήλιου και έχουν μια επίδραση ψύξης που θα μπορούσε να μετριάσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Με άλλα λόγια, τα επιστημονικά συμπεράσματα είναι διαμετρικά αντίθετα.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι η επιστήμη, γενικά, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα προϊόν το οποίο ακολουθεί την πολιτική ατζέντα;
Αν κάποιος θέλει να εισάγει ένα φόρο άνθρακα ή την εμπορία εκπομπών, λέει ότι οι εκπομπές των αεροσκαφών αποτελούν μέρος ενός προβλήματος υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αν κάποιος θέλει να προωθήσει τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας ή τη γεωμηχανική, τότε λέει ότι οι εκπομπές των αεροσκαφών μπορεί να έχουν επίδραση ψύξης και να περιορίζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Είναι αυτό ένα αδικαιολόγητο συμπέρασμα;
WH: Είστε εξοικειωμένοι με τον όρο "εξολόθρευσμος" (exterminism) που χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του 1980 από μέλη του αδέσμευτου κινήματος του πυρηνικού αφοπλισμού για να περιγράψει τη διπολική λογική του Ψυχρού Πολέμου, της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών; Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο αυτό;
Πριν από την ανάλυση της απάντησης του Pat Mooney ας θυμηθούμε ότι η πολιτικοποίηση της επιστήμης είναι μία από τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον των ακτιβιστών της κλιματικής αλλαγής από τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πολλοί άνθρωποι στο δικό μας κίνημα, που συχνά μιλούν σαν να έχουν οι Greenpeace, Αλ Γκορ, η IPCC αποκλειστική ευθύνη για ό,τι απαράδεκτο συμβαίνει, από το φόρο του διοξειδίου του άνθρακα, στην εμπορία εκπομπών και την διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας με τα θειικά σπρέι της γεωμηχανικής. Αυτό παραβλέπει το γεγονός, ότι έχει γίνει από την αρχή ένας καταμερισμός εργασίας γύρω από την τροποποίηση του κλίματος, με τους οικολόγους να διαφημίζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη ως ένα πρόβλημα και τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής να διαφημίζουν ως λύση σε αυτό τη γεωμηχανική, ενώ μερικές φορές ταυτόχρονα αρνούνται ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτή η αντίφαση συναντάται ακόμα και στο αρχικό κείμενο δημοσίων σχέσεων του Edward Teller για την γεωμηχανική: «Αντηλιακά για τον Πλανήτη Γη». Ο πολύ γνωστός και με επιρροή σκεπτικιστής της κλιματικής αλλαγής, Christopher Monckton, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ πειστικά και εκφοβίζει τους ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, είναι επίσης υποστηρικτής της Επιτροπής για Ένα Εποικοδομητικό Αύριο, μια συστηματική υπέρμαχο της γεωμηχανικής.
Το συμπέρασμα από αυτά που λέει ο Pat Mooney είναι ότι το μορατόριουμ της Ναγκόγια είχε στόχο να κάνει τις κυβερνήσεις να γνωρίσουν τη γεωμηχανική ως πρόβλημα. Αυτό είναι επιθυμητό και θετικό, αλλά στη συνέχεια ποιος πρόκειται να λύσει το πρόβλημα; Η αντίθεση στην γεωμηχανική δεν είναι απλά μια ακαδημαϊκή άσκηση, διότι πρόκειται για μόνιμη πλανητική πραγματικότητα.
Ποιες είναι οι συνέπειές της; Η καταστροφή του όζοντος. Διαταράσσεται ο υδρολογικός κύκλος. Δηλητηριάζονται και αποστειρώνονται τα εδάφη και τα νερά. Τα δάση και τα είδη της πανίδας πεθαίνουν. Αφήνουμε κατά μέρος τις ίνες που έχουν βρεθεί στα όμβρια ύδατα, μετά τον ψεκασμό, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, και έχουν αναλυθεί από τον Clifford Carnicom, όπου διαπιστώθηκε ότι συνδέονται με τη νόσο Morgellons.
Γιατί εφαρμόζουν την γεωμηχανική αν είναι τόσο καταστροφική; Για να παραθέσω τη φράση του Αμερικανού ακτιβιστή Dane Wigington: «Το κάνουν επειδή μπορούν. Επειδή δεν υπάρχει κανείς να τους σταματήσει. Επειδή η γεωμηχανική είναι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ένα όπλο με αφάνταστη δύναμη». Και συνεχίζει: «Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται για λογική η ορθολογισμό όταν μιλάμε για εκείνους που διευθύνουν αυτά τα πολεμικά προγράμματα τροποποίησης του καιρού. Πρόκειται για την ίδια δομή εξουσίας που προκάλεσε την έκρηξη πάνω από 1.800 πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο. Για την ίδια δομή εξουσίας που ψέκασε τους δικούς της στρατιώτες με το Agent Orange στο Βιετνάμ. Για την ίδια δομή εξουσίας που χρησιμοποιεί όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.»
Για να μιλήσω για τον εαυτό μου, ήρθα σε αυτό το θέμα ακριβώς από το αντιπυρηνικό κίνημα, το οποίο το 1991 στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου πέταξε την ευκαιρία να σπάσει ο φαύλος κύκλος των πυρηνικών όπλων, που παρουσιάστηκε από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
![]() |
ANDRE GROMYKO (1909-1989) |
Στις 3 Σεπτεμβρίου 1991, στη ρωσική Δούμα, ο Μπόρις Γιέλτσιν πρότεινε 95% μονομερή κατάργηση του σοβιετικού πυρηνικού οπλοστασίου. Γιατί τα Δυτικά αντιπυρηνικά κινήματα δεν στήριξαν αυτή την πρόταση, αντί να την αγνοήσουν; Μετά το 1991 η Λευκορωσία, η Ουκρανία και το Καζακστάν έγιναν χώρες ελεύθερες από πυρηνικά όπλα. Γιατί δεν έγινε επίσης η Ρωσία ελεύθερη από πυρηνικά;
![]() |
Dr. Thomas Cochran Director of Nuclear Programs U.S. National Resources Defense Council |
Τώρα είναι πολύ αργά, φυσικά. Η ευκαιρία αυτή χάθηκε. Αλλά γιατί αυτά κινήματα δεν αγωνίζονται σήμερα ενάντια στην στρατιωτικοποίηση της φύσης; Η Γεωμηχανική, ο πλανήτης Γη ως το τελευταίο όπλο πολέμου, είναι το πνευματικό τέκνο των εργαστηρίων πυρηνικών όπλων, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Θα έπρεπε να ήταν, και πρέπει να είναι, το επίκεντρο του προβληματισμού των αντι-πυρηνικών κινημάτων. Αλλά, από την εποχή της συνθήκης INF, το 1987, οι κινήσεις αυτές δεν έχουν καμιά σύνδεση με την πραγματικότητα. Η μόνη εξαίρεση είναι η έκθεση του 1999 «Σχετικά με την το Περιβάλλον, την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική».
Γιατί οι Lord Moncktons δεν πραγματεύονται και θέματα όπως αυτά αλλά μόνο πυροβολούν τον εύκολο στόχο, τον Αl Gore; Είναι καιρός να αποσπαστούμε από τα διπολικά σενάρια αυτού του είδους, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικά τίποτα περισσότερο από την αμερικανική κομματική πολιτική, που προβάλλεται στον πλανήτη. Αν οι Ευρωπαίοι έχουν την απαραίτητη πολιτική βούληση μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν διαφορετικό και καλύτερο, τρόπο συμπεριφοράς. Αν δώσουμε παράδειγμα ειλικρίνειας ίσως οι άνθρωποι όπως ο Pat Mooney να έχουν επίσης κίνητρα να είναι πιο ειλικρινείς σε ό,τι λένε δημοσίως.
Απρίλιος 2013
psekasmata
Category: Γεωμηχανική, Γουέιν Χωλ, Κλιματική αλλαγή