Αλ Γκορ: «Eντελώς παρανοϊκή» η γεωμηχανική ως λύση στην υπερθέρμανση!

Admin | Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 | 3:11 μ.μ. | 0 σχόλια

Ως «παρανοϊκή, εντελώς τρελή και ακραία παραληρηματική» απορρίπτει ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ μια στροφή στις αμφιλεγόμενες μεθόδους της γεωμηχανικής ως εναλλακτική λύση για την
ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

«Η αντίληψη ότι μπορούμε να απελευθερώσουμε στην ατμόσφαιρα μια διαφορετικού τύπου ρύπανση για να ακυρώσουμε τις επιπτώσεις της ρύπανσης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης είναι εντελώς τρελή», είπε ο Γκορ σε νοτιοαφρικανούς δημοσιογράφους. «Το γεγονός ότι κάποιοι επιστήμονες, οι οποίοι θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα, συζητούν στα σοβαρά αυτές τις εναλλακτικές, αποτελεί ένδειξη για το πόσο απελπισμένοι αισθάνονται κάποιοι από αυτούς εξαιτίας της παράλυσης του παγκόσμιου πολιτικού συστήματος.»

Οι δηλώσεις του έγιναν λίγες ώρες μετά από τη διαρροή του προσχεδίου έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), σύμφωνα με το οποίο ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθούν οι στόχοι για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς κελσίου ενδέχεται πλέον να είναι η τεχνητή αφαίρεση αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα. Κατά τους συντάκτες της έκθεσης, οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 40-70% έως το 2050.

Εν τω μεταξύ, μόλις την περασμένη εβδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης, που καταδεικνύουν ότι η διεξαγωγή πειραμάτων γεωμηχανικής - π.χ. για τη δημιουργία ηφαιστειακών εκρήξεων - θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά. Μια από τις πιθανές επιπτώσεις είναι η πρόκληση παρατεταμένης ξηρασίας στους τροπικούς.

Ο Γκορ διευκρίνισε ότι οι απόψεις του αφορούν μεγάλης κλίμακας πειράματα για την αφαίρεση ή την «ουδετεροποίηση» των εκπομπών στην ατμόσφαιρα και όχι για μικρές παρεμβάσεις, όπως οι... λευκές στέγες των σπιτιών. Επανέλαβε πάντως ότι δεν είναι αντίθετος στην άλλη αμφιλεγόμενη εναλλακτική λύση, αυτή της πυρηνικής ενέργειας, αν και δεν την υποστηρίζει με εξίσου ενθουσιώδη τρόπο όπως την εποχή που βρισκόταν ακόμη στο Κογκρέσο.

(naftemporiki.gr)

Category: , ,

0 σχόλια

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, χλευαστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δεν θα δημοσιεύονται. Θα παρακαλούσαμε τα επίσης να γράφετε με μικρά ελληνικά και όχι greeklish.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...